Opprettholder sysselsettingen

I 21 av landsdelens 80 kommuner finner man sysselsatte i leverandørindustrien, inkluderer man de sysselsatte i petroleumsproduksjon øker dette til 56. Kompetansen disse bedriftene opparbeider seg gjennom leveranser til petroleumssektoren kommer også øvrig næringsliv i landsdelen til gode. 

Utfordringen har vært å ha et høyt nok aktivitetsnivå på petroleumsaktiviteten i landsdelen, slik at det legges grunnlag for mer varige etableringer av leverandørindustri og arbeidsplasser. Pågående og planlagte investeringer gir håp om økt sysselsetting i landsdelen.

2.154 årsverk ble sysselsatt i den nordnorske leverandørindustrien i 2022, en nedgang på 17 årsverk fra 2021. Det var flest årsverk som ble utført i Troms og Finnmark med 1.578, mens resterende 576 årsverk ble utført i Nordland. Likt som for utviklingen i leveransene økte sysselsettingen i Nordland med 65 årsverk, mens Troms og Finnmark reduserte sysselsettingen med 81.

Pendling er fortsatt viktig for sysselsettingen

I Nordland er de fleste årsverkene lokale, og kun 16 prosent er pendlerårsverk. Årsverkene som må pendles inn til fylket er spesifikk fagkompetanse som det er vanskelig å få tak i lokalt, og en god del av disse årsverkene er utenlandsk arbeidskraft. Leverandørindustrien i Nordland har større spredning på ulike regioner, og med mindre avstander mellom regionene er det også bedre muligheter for å løse regionale utfordringer med tilgang på arbeidskraft uten å øke pendlingen utenfra landsdelen.

Det er fremdeles en høy grad av pendling i Troms og Finnmark, og det er flere pendlerårsverk (61 prosent eller 957 årsverk) enn det er lokalt bosatte årsverk (39 prosent eller 621 årsverk). Dette var også tilfellet i 2021, mens man tidligere år har hatt flere lokalt bosatte årsverk enn pendlerårsverk.

Som tidligere år er det til Hammerfest flest årsverk pendler inn, og det er fortsatt den høye aktiviteten på Hammerfest LNG som har ført til økt behov for pendlere. Arbeidsledigheten i Hammerfest er lav (1,5 prosent i desember 2022), og det er dermed ikke alltid mulig å få tak i tilstrekkelig lokal arbeidskraft ved plutselige hendelser, og kortvarige behov for økt aktivitet. Pendlere er likevel positivt for aktivitetsnivået, og en avgjørende faktor for at det har vært mulig å øke aktiviteten og sørge for lokale leveranser.

Å få til en økning i årsverk vil avhenge av at fremtidig aktivitet øker og forblir stabilt høyere over tid.  Dette vil igjen kunne bidra til at man klarer å rekruttere arbeidskraft som enten allerede bor i landsdelen, eller som kan bosette seg i landsdelen.

 

Økning i sysselsatte med høyere utdanning

De fleste årsverkene i nordnorsk leverandørindustri har enten fagbrev eller høyere utdanning, og består av høyt kompetent arbeidskraft. Halvparten av årsverkene som ble utført av nordnorsk leverandørindustri ble utført av fagarbeidere. Ut over disse ble én tredjedel utført av personer med høyere utdanning, mens resterende årsverk ble utført av ufaglærte. Andelen fagarbeidere gikk noe ned sammenlignet med 2021, mens andelen med høyere utdanning økte. For de ufaglærte var det kun en marginal økning fra 2021 til 2022.

Leverandørindustrien har over tid hatt utfordringer med tilgang på arbeidskraft, og særlig i regioner med lav arbeidsledighet. For enkelte bedrifter er tilgang på arbeidskraft en begrensende faktor med tanke på å øke aktiviteten, og det høye nivået på pendlere illustrerer at det ikke er tilstrekkelig antall sysselsatte med nødvendig kompetanse særlig i de største leverandørregionene. Den kompetansen som etterspørres av leverandørene etterspørres i flere andre næringer, og konkurransen er dermed høy.  Historisk har den største utfordringen vært fagarbeidere innen flere ulike felt, men med en økning i årsverk med høyere utdanning er også tilgangen på denne typen arbeidskraft mer utfordrende, da særlig innenfor tekniske retninger.


Arbeidskraft etter bosted

Utdanningsnivå