Aktivitet ved basene i Nord-Norge

Et av de mest betydningsfulle bidragene fra nordnorsk petroleumsaktivitet er opprettelsen av arbeidsplasser og styrkingen av lokal økonomi. Etablering av forsyningsbaser langs kysten har ikke bare gitt direkte arbeidsplasser, men også utløst en rekke indirekte muligheter i form av leverandørkjeder, logistikk og annen støttevirksomhet. Dette har vært viktig for å opprettholde og stimulere økonomisk aktivitet i landsdelen.

Basene i Nord-Norge

Petroleumsproduksjonen i Nord-Norge er økende, og aktiviteten støttes av de ulike basene i landsdelen. I Nordland er forsyningsbasene lokalisert i Sandessjøen og består av logistikksenteret på Horvnes, Helgelandsbase, og ASCO like ved som begge leverer base- og servicetjenester til feltene Norne, Skarv og Aasta Hansteen i tillegg til støtte for lete- og produksjonsboringer.

I tillegg til baseaktiviteten i Sandnessjøen, betjener helikopterbasen i Brønnøysund drift av Norne, Skarv og Aasta Hansteen, samt lete- og borevirksomhet utenfor Nordland. Helikopterbasen omfatter offshore helikopterterminal, legehelikopter og ambulansefly.

Hammerfest er senter for baseaktiviteten i Troms og Finnmark, og har to eksisterende forsyningsbaser: Norsea Polarbase og ASCO. Basene leverer et bredt spekter av tjenester til petroleumsnæringen i Barentshavet. Omtrent 40 leverandørbedrifter er etablert i forbindelse med Norsea Polarbase. Basene leverer base- og servicetjenester til Goliat, i tillegg til støtte for lete- og produksjonsboringer.

Hammerfest har også en eksisterende helikopterbase som i dag betjener personell til Goliat-feltet, utfører vedlikeholdsarbeid på Snøhvit og håndterer mye av lete-/borevirksomheten i Barentshavet. Helikopterbasen ligger i tilknytning til Hammerfest lufthavn, og Bristow står for all helikoptertransport offshore i dag.

Lete- og produksjonsboring er avgjørende for basene

En del av aktiviteten ved forsynings- og helikopterbasene i Nord-Norge er knyttet til driften av olje- og gassinstallasjonene i Norskehavet Nord og Barentshavet. Mens leveransene til driftsfasen er forutsigbare, har installasjonene i driftsfase et begrenset behov for basetjenester. Det er dermed å forsyne boreaktiviteten (spesifikt lete- og produksjonsboring) som er avgjørende for at basene oppnår et aktivitetsnivå som legger grunnlag for en økonomisk forsvarlig drift.


Antall lete- og produksjonsboringer 2010-2022

Lete- og produksjonsboringer er det som skaper størst aktivitet ved basene, målt i aktivitet over en periode. Hvis man måler aktiviteten i tonnasje gir de faste installasjonene i snitt noe under 1000 tonn over kai per måned for en installasjon, mens lete- og produksjonsboring vil kunne medføre en tonnasje som er tre til fire ganger så høy.

Det er store variasjoner i hvor mange lete- og produksjonsboringer som gjennomføres per år, som igjen gir betydelig utslag i behovet blant annet for sysselsetting ved basene, men også i øvrig leverandørindustri. Ikke minst er boreaktiviteten viktig også i andre næringer, som blant annet overnatting og servering.  

På Helgeland har redusert boreaktivitet fra 2012/2013 ført til betydelig reduksjon i antall sysselsatte, som per 2022 utgjør omtrent halvparten av hva de gjorde i 2013. På samme tid har baseaktørene i Hammerfest i all hovedsak jevnt økt sin sysselsetting, noe som blant annet skyldes at de store svingningene i boreaktivitet gjør det vanskelig å tilpasse sysselsettingen år for år.


Utvikling i boreaktivitet og sysselsetting ved basene

Helgeland/Norskehavet Nord

Hammerfest/Barentshavet

Konkurransesituasjonen for basene på Helgeland

I tillegg til varierende boreaktivitet er det også en påvirkende faktor for baseaktiviteten på Helgeland at det er en «konkurrerende» base i Kristiansund. Det har vært kjent at boreaktivitet nord før 65,3 breddegrad skal betjenes av forsyningsbasene i Sandnessjøen, men dette praktiseres ikke av alle aktører. I all hovedsak er det Equinor, Aker BP og Wintershall DEA som forholder seg til dette, mens kun et fåtall av brønner boret av andre aktører forsynes fra Sandnessjøen.

Fra 2010 til 2021 ble det boret 42 brønner nord for 65,3 som ikke ble forsynt fra Sandnessjøen. Disse ville i snitt ha gitt nær et halvt år med boreaktivitet, og videre bidratt med 15-20 arbeidsplasser på basene og hos leverandører. Det er altså viktig for den videre utviklingen av basene på Helgeland at også øvrige aktører som driver boreaktivitet i Norskehavet Nord benytter seg av disse.