Flere ting på gang i Nord-Norge

2022-leveransene ble høyere enn hva leverandørene selv hadde ventet. I 2023 ventes det et mer normalt nivå på leveransene på rett i overkant av 4 milliarder kroner. Dette vil være en nedgang på nesten 1,1 milliarder kroner, men på litt lengre sikt er det grunn til optimisme. 

Foto: Vår Energi

Foto: Vår Energi

Det er Hammerfest-leverandørene som står for det meste av nedgangen. Det ekstraordinært høye aktivitetsnivået på Hammerfest LNG er over, og leveransene er tilbake til hva de er i en normal driftssituasjon. I Nordland ventes det også en mindre nedgang. Det er særlig i Bodø-regionen man vil merke nedgangen, men fallet dempes av ventet økning i leveransene fra Mosjøen, Rana og Brønnøysund.

Samlet sett ventes det at antall årsverk som jobber med leveranser til petroleumssektoren vil falle med 315 i 2023. For fylkene hver for seg venter Troms og Finnmark en reduksjon på 341 årsverk, mens leverandørene i Nordland venter å øke antall årsverk med 26. Den ventes dermed flere årsverk hos de bedriftene i Nordland som øker sine leveranser i 2023, enn de som reduseres hos bedriftene som venter nedgang.

Det er flere prosjekter og planer som vil være viktig for aktivitetsnivået i årene som kommer. Aker BP er i gang med utbyggingen av Skarv-satellittene Alve Nord, Idun Nord og Ørn, som sikrer forlenget levetid for Skarv FPSO mot 2040. Utbyggingen ventes å gi leveranser på om lag 10 milliarder kroner på nasjonalt nivå, og hvor en betydelig del av ingeniør- og konstruksjonsarbeidet utføres på Helgeland, blant annet hos Aker Solutions i Sandnessjøen.

Feltene Norne og Aasta Hansteen har også fått godkjent satellittutbygginger i løpet av 2023. Havbunnsfeltet Irpa skal knyttes til Aasta Hansteen, og vil bidra til å forlenge levetiden med sju år (fram til 2039). Dette gir aktivitet hos de lokale leverandørselskapene Westcon Helgeland og Momek, samt Aibel. Norne får også levetidsforlengelse gjennom utbyggingen av funnet Verdande og brønnen Andvare, hvor Aibel har fått tildelt kontrakt, der størstedelen av arbeidet skal utføres av V&M-miljøet i Harstad. Prosjektene vil også gi økt og forlenget aktivitet ved forsyningsbasen i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund.

Regjeringen godkjente i august 2023 planene for Snøhvit Future, som innebærer elektrifisering av Hammerfest LNG. Prosjektet anslås å kunne leveranser til nordnorsk leverandørindustri på rundt 3 milliarder kroner over utbyggingsperioden, tilsvarende totalt 1.700 årsverk.

I tillegg til pågående og planlagte utbyggingsprosjekter, har Gassco vurdert det som sokkeløkonomisk lønnsomt å bygge ut ny gasseksportsløsning fra Barentshavet. Det er ikke tatt en beslutning på om det vil bli bygget ut, men det ventes at signalene vil gi økt leteaktivitet fremover. Blant annet har Vår Energi og Equinor gått sammen om en borerigg i perioden 2024-2026 som skal avdekke ytterlige petroleumsressurser nær Goliat og Johan Castberg, samt lete etter nye gassressurser. Dette vil både gi positive effekter for lokale leverandører i perioden, samt at eventuelle funn vil kunne bidra til økt aktivitet på lengre sikt.


Forventninger i fylkene

Gasseksport fra Barentshavet

Gassco kom i 2023 kom med en oppdatert vurdering av alternativer for økt gasstransportkapasitet fra Barentshavet Sør. Vurderingene var basert på analyser, dialog og informasjon fra relevante selskaper og oppdaterte ressursvurderinger fra Oljedirektoratet. I rapporten konkluderte Gassco med at det ville være sokkeløkonomisk lønnsomt å bygge ut ny kapasitet fra Barentshavet basert på påviste volum fra felt i drift og funn basert på forutsetninger som ligger til grunn for de studerte løsningene.

Scenariene med økt gasstransportkapasitet fra Barentshavet som ble studert inkluderte tre hovedalternativer: Økt LNG-prosesserings- og transportkapasitet (HICU), DPCU-anlegg inkl. CO2-fjerning med transport via gassrørledning til eksisterende infrastruktur i Norskehavet, og Blå ammoniakkproduksjonsanlegg og transport.